Mattekraft-projekt om MatteångestVi har genomfört ett nytt projekt som handlar om att hitta och hjälpa elever med Matteångest (Math Anxiety). Vi har via vårt Dyskalkylinätverk kartlagt 557 elever i årskurserna 2, 5, 8 samt åk 1 på gymnasiet.Vi har sedan i projektet följt upp med hjälpinsatser för elever som utvecklat oro, rädsla och till och med ångest när de arbetar med matematiken.
Arbete med matematiksvårigheterSjälva förståelsen av matematiken kan aldrig bli automatiserad. Däremot är det av betydelse att skapa kartor för snabb igenkänning av siffror och tal, för multiplikationsfakta eller för hur t ex olika aritmetiska tecken skall användas konkret. Vid snabb igenkänning behöver eleven inte ägna tankekraft åt att plocka fram informationen från minnesspåren.Många elever med automatiseringssvårigheter presterar ojämnt. Ibland kan han snabbt plocka fram multiplikationsfakta men en stund senare eller nästa dag förefaller allt ha tappats bort. Det rör sig dock sällan om direkta minnesstörningar utan det handlar främst om svårigheter i automatiseringsfunktionen.
Att tänka på som lärare - vad ska övas och vad ska kompenseras?Elever med dyskalkyli ska öva sina svårigheter i korta pass en stund om dagen men övrig tid måste man vara mycket generös med tekniska- och pedagogiska hjälpmedel så att de inte fastnar på för låg nivå i matematikenLästips: “Dyskalkyli & Matematik” av Björn Adler OBS! Andra upplagan från dec 2022 finnsnu att köpa som e-bok genom www.adlibris.seeller Apple Books
Råd till föräldrarDet är viktigt med rätt bemötande. Om det rör sig om dyskalkyli så ligger inte alltid hjälpen i att arbeta jättemycket med det som barnet har svårt med i matematik.
www.logik.nu Logikövningar - en viktig del i matematikenPå vår sida finns rika logikproblem - med mer än en lösning.
Lär Dig arbeta på ett vinnande sätt med matematiksvårigheter
Nyhetsbrev om DyskalkyliVill Du ha nyhetsbrev om dyskalkyli 2-3 ggr om året?
Babakus - träningsmetodMånga elever har stora problem med att snabbt hantera tal och siffror. De arbetar långsamt och göra dessutom många räknefel.Nu finns en unik träningsmetod, Babakus, som ger eleven ett tydligt visuellt stöd och dessutom är arbetsminnesbesparande när så krävs. Babakus är en metod bort från fingerräknandet. Det är möjligheternas räknare.OBS! Räknaren är godkänd av Skolverket att användas även vid nationella prov i matematik. Det behövs dock ordentlig träning på Babakusräknaren för att den ska bli effektiv.Läs mer på webbsidan: www.babakus.nunu